2012. december 7., péntek

Egy HVG-cikk


http://hvg.hu/gazdasag/20121206_Matolcsy_diktaturat_hozna_egy_Europai_Fod


Matolcsy: diktatúrát hozna egy Európai Föderatív Állam

A Nicolas Berggruen Intézet szerzőinek könyve alapján egy globális világkormány, valamint az Európai Föderatív Állam veszélyeiről értekezik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban.

Matolcsy György felidézi, a könyv szerint a nyugati "egy ember - egy szavazat" modellje nem jobb Kína teljesítményelvű rendszerénél, ugyanis nyugaton a politika a lobbicsoportok és a bankok, nagyvállalatok foglya, a kormányok rövid távú érdekeket képviselnek, a fogyasztói demokrácia miatt mindenki eladósodik, a korrupció lerombolja a bizalmat, és nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek.
Kínában ezzel szemben érdemek és nem választás alapján választják a vezetőket, "Konfuciusz alapján kormányoznak", a kormányzati teljesítmény jó, a 78 millió párttag egyre nagyobb része a középosztályhoz tartozik. Emellett ott is erős a korrupció, nagy a környezetszennyezés, és komoly problémát jelentenek a megavárosok.
"Nyugat és Kelet egy új szintézis felé halad: az intelligens, nemzetek feletti világkormány felé" - írja Matolcsy az idézett könyv alapján, ám a miniszter szerint az Európai Unióban rossz volt a sorrend, a közös valutát csak a politikai, költégvetési és kulturális integráció után kellett volna bevezetni. Mint írja, egyesek szerint most egy föderatív Európa lenne a megoldás erős, de korlátozott központi hatalommal, parlamenti ellensúllyal.
A miniszter szerint azonban nincs szükség új szintézisre a teljes globális térben, mert a világ nemzetei saját úton járnak, és nincs "egy legjobb állami berendezkedés", nincs egyetlen mindenkire érvényes "intelligens kormányzás".
"Világkormányra sincs szükség, mert ez a nagyok és erősek diktatúráját hozná, ahogy eddig mindig a történelemben" - véli Matolcsy, aki szerint Európai Föderatív Állam sem kell, mert ez is elvenne a szabadságból és egy új diktatúrát hozna. Szerinte az euró válsága jól mutatja, hogy közös kultúra, értékrend, identitás nélkül nem működik a közös pénz, és ezért ha a fejlettségi, nyelvi, kulturális, értékrendi jellemzők eltérnek, akkor a közös államot csak diktatúrával lehet fenntartani.
Matolcsy szerint ezzel elveszne Európa igazi értéke, a sokszínűség, és elvesztené versenyképességét is. A miniszter szerint azonban szerencsére a világ sem efelé halad, "a technológiákhoz való hozzáférés, az egyéni fogyasztóra épülő új gazdaság bővülő szabadságot kíván, nem új globális vagy regionális diktatúrákat" - írja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése